Ηλεκτρονικό Έγκλημα – Σεξουαλικό Έγκλημα

Τα επιμέρους θέματα που παρουσιάζονται στη παρούσα υποσελίδα μας ανήκουν στο ευρύτερο χώρο του δημοσίου δικαίου και κυρίως στον κλάδο του ποινικού δικαίου (για τις διακρίσεις του ισχύοντος δικαίου μας, βλ στο μενού μας Εξειδίκευση ).

Πράγματι το ηλεκτρονικό και σεξουαλικό ή γενετήσιο έγκλημα, ως εγκλήματα, τυποποιούνται και αντιμετωπίζονται από τις διατάξεις του (γενικού και ειδικού) ποινικού δικαίου μας. Πρόκειται για εγκλήματα που μπορούν να προέλθουν ευθέως από την παραβίαση ποινικών διατάξεων που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη κοινωνική ύλη, όπως είναι το 19ο κεφάλαιο του Ποινικού μας Κώδικα (ΠΚ, ήδη από την 1/7/2019 αρθ.336-353 Ν.4619/19) για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής αλλά και τα αρθ.370 Α έως Ε του 22ου κεφαλαίου του για τις προσβολές του ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας, που επεκτείνουν την παραδοσιακή προστασία του απορρήτου των εγγράφων στα ηλεκτρονικά αποτυπώματα ενός υπολογιστή.

Ωστόσο, πέρα από τις παραπάνω διατάξεις, που θα παρουσιάσουμε με ιδιαίτερα άρθρα μας, έγκλημα που μπορεί με βάση τα κυριότερα στοιχεία της κοινωνικής εμφάνισης του, να χαρακτηρισθεί σεξουαλικό ή ηλεκτρονικό μπορεί να προέλθει από την παραβίαση περισσότερων ποινικών διατάξεων (ή κατά νομική ακριβολογία με τη συμμόρφωση μας με αυτές), διάσπαρτων στο ποινικό μας δίκαιο.
Παρότι φέρονται ως ετερόμορφα, καθένα από τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε και έρχονται να εξειδικεύσουν σειρά διατάξεων του δημόσιου δικαίου μας και μάλιστα αυξημένης τυπικής ισχύος, τόσο του Συντάγματος μας όσο και διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα μας. Οι προβλέψεις αυτές αφορούν την προστασία της αξίας ή αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης, χωρίς διάκριση φυλετικού, εθνικού, γλωσσικού, θρησκευτικού ή γενετήσιου προσανατολισμού, ανάπτυξης της προσωπικότητας του, την προστασία της ιδιωτικής του ζωής και της σφαίρας του απορρήτου, την προστασία των προσωπικών του δεδομένων, το δικαίωμα του στην πληροφόρηση και στην ελεύθερη έκφραση.

Το δικηγορικό μας γραφείο μας ειδικεύεται και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία ποινικές υποθέσεις που ως αφορμή έχουν τόσο την γενετήσια συμπεριφορά όσο και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Στη πράξη μάλιστα το τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και συχνότερα συνδυασμός της σχετικής ύλης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παιδική πορνογραφία. Ο χειρισμός τους απαιτεί όχι μόνο παρακολούθηση των σχετικών, συνεχόμενων στους ευαίσθητούς και επίκαιρους τομείς τους, νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων αλλά και ιδιαίτερες γνώσεις από την σχετική κοινωνική ύλη, όπως ψυχολογίας, ψυχιατρικής αλλά και τεχνολογίας της πληροφορίας.

Σχετικά Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Βιασμός η Προσβολή Γενετήσιας Αξιοπρέπειας. Κακούργημα ή Πλημμέλημα. Μια Λεπτή Γραμμή.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το άρθρο αυτό, με τον τίτλο τουλάχιστον που φέρει, δεν θα είχε καμία σημασία πριν το καλοκαίρι του 2019. Πράγματι,  από 1/7/2019 ετέθη σε ισχύ […]

Το ποινικό δίκαιο και ο ποινικολόγος δικηγόρος

ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Στο υπομενού μας εξειδίκευση δίνουμε μια συνοπτική εικόνα των διακρίσεων του ισχύοντος δικαίου μας,  σημειώνοντας ότι οι κλάδοι του […]

Τα σεξουαλικά εγκλήματα. Μια παρουσίαση

Τα σεξουαλικά εγκλήματα. Μια παρουσίαση. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ Ή ΕΡΩΤΙΚΟ.  Ως σεξουαλικό ή γενετήσιο  έγκλημα είναι,  από το νόημα της λέξης τουλάχιστον,  σύνηθες να θεωρούμε αυτό που σχετίζεται […]

Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής (υπό τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα)

   Παρακάτω παρουσιάζουμε τα εγκλήματα του 19ου κεφαλαίου του  νέου και ισχύοντος Ποινικού μας Κώδικα ( ΠΚ, Ν. 4619/2019) που τιτλοφορείται:«Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και […]

Χρειάζεστε νομική συμβουλή;

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Για οποιαδήποτε νομική συμβουλή σε θέματα Ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, οι έμπειροι και καταρτισμένοι συνεργάτες μας βρίσκονται στη διάθεσή σας διαρκώς!
Ελληνικα