- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Σε προηγούμενο άρθρο μας, αναβολή και απαλλαγή από τη στράτευση, παρουσιάσαμε όλους τους λόγους αναβολής και απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης όπως προβλέπονται στην ισχύουσα στρατολογική μας νομοθεσία ( κυρίως Ν. 3421/05 όπως ισχύει). Στο παρόν θα δώσουμε παραπάνω πληροφορίες για μία ομάδα των λόγων αυτών. Τους λόγους υγείας. Κατόπιν της εισαγωγής και της παράθεσης των νομοθετικών πηγών θα παρουσιάσουμε συνοπτικά την διαδικασία στην πράξη.
Καταρχάς να επαναλάβουμε και εδώ ότι οι λόγοι αναβολής και απαλλαγής της στράτευσης εξειδικεύουν την αρχή της ισότητας στην υποχρέωση κάθε Έλληνα να συντελέσει στην άμυνα της χώρας. Η ισότητα βέβαια που καθιερώνει το Σύνταγμα (εξής Σ) μας δεν είναι τυπική η αριθμητική δηλ. δεν απαιτεί να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο και ανόμοιες καταστάσεις αλλά ουσιαστική ή αναλογική δηλ. όμοια μεταχείριση των όμοιων και ανόμοια των ανόμοιων καταστάσεων. Πρόκειται τελικά για την έννοια του δικαίου στην ουσία του. Μάλιστα το πόσο σημαντικό είναι, ειδικά σε αυτήν, την τόσο θεμελιακή για την κρατική υπόσταση, υποχρέωση όλων των Ελλήνων για στράτευση, να τηρείται η αρχή της ισότητας προκύπτει από τη θέση της υποχρέωσης αυτής στο ίδιο το άρθρο 4 του Σ που καθιερώνει την αρχή της ισότητας. Έτσι στην 6η παράγραφο του αναφέρεται : «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.».
Πέρα όμως από την ίση μεταχείριση των Ελλήνων ώστε μόνο όσοι έχουν πράγματι πρόβλημα να απαλλάσσονται από ή διαφοροποιείται ή στράτευση τους , ή υγειονομική εξέταση των στρατευμένων εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον που εδώ είναι η δυνατότητα του στρατού να επιδιώκει την αποστολή του, δηλαδή (κατά το πρώτο άρθρο του Γεν. Κανονισμού Υπηρεσίας στο Στρατό, ΠΔ 130/84 ) να εξασφαλίσει την άμυνα της Χώρας, να υπερασπίσει την Εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.
- ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Έτσι υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων που ρυθμίζουν τη διαδικασία προβολής και διαπίστωσης των λόγων υγείας. Από αυτές πρώτα να αναφέρουμε το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 11/ΦΕΚ Α 17/27.01.2014 που τιτλοφορείται «Κρίση Σωματικής Ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά» και εμπεριέχει αναλυτική περιγραφή των λόγων υγείας που επηρεάζουν την υποχρέωση στράτευσης Η περιγραφή των λόγων αυτών που αφορούν όλους τους στρατεύσιμους ( δηλαδή τους υποψήφιους για στράτευση έλληνες πολίτες αλλά και ανυπότακτους-λιποτάκτες καθώς η αναβολή για λόγους υγείας δεν περιλαμβάνεται στις στερήσεις των τελευταίων και την δικαιούνται και αυτοί) γίνεται στο Γενικό Πίνακα νοσημάτων, παθήσεων και βλαβών και θα τον βρείτε μετά το αρθ. 15 του παραπάνω ΠΔ. . Έχει ωστόσο τροποποιηθεί ελάχιστα από τη θέσπιση του. Την αρχική του μορφή μπορείτε να δείτε στο επίσημο διαδ. τόπο της ΕτΚ και με αυτόν τον σύνδεσμο:
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20140100017.
Τις τροποποιήσεις του γενικού πίνακα που αφορά τους στρατεύσιμους μπορείτε να δείτε με τους παρακάτω συνδέσμους :
Α) Αυτήν της ΥΑ Φ.400/454/380172/Σ.932/2014 (ΦΕΚ Β΄3513/29.12.2014) στον:
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20140203513
Β)Αυτήν της ΥΑ Φ. 454/10/208326/Σ. 2219/2019 (ΦΕΚ Β 1360/19.4.2019) στον:
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20190201360
Γ)Και αυτήν της ΥΑ Αρ. Φ. 454/5/189353 Σ. 1253/2020 (ΦΕΚ Β 588/24.2.2020)
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20200200588
Εν συνεχεία να αναφέρουμε ότι εκτός του προαναφερθέντος ΠΔ οι διατάξεις που ρυθμίζουν την διαδικασία αναβολής και απαλλαγής από την στράτευση λόγω προβλημάτων υγείας για τους στρατεύσιμους (ή κατά τον παλαιό όρο κληρωτούς δηλαδή για όσους καλούνται να υπηρετήσουν την θητεία τους και δεν συνδέονται με έμμισθη σχέση) βρίσκονται στα αρθ. 11,13 παρ.1,14,15,30,32 έως 37 του βασικού στρατολογικού μας νόμου 3421/05, (τις παραθέτουμε υπό 4 στο τέλος του άρθρου όπως ισχύουν), στην με αρ. Φ.429.1/5/150045 (ΦΕΚ Β΄ 34/18.1.2006) του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας (που εξειδικεύει περισσότερες διατάξεις του στρατολογικού μας νόμου και τιτλοφορείται Ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων. ) και στα ΝΔ 1327/73 και ΒΔ 374/73, που αφορούν τις υγειονομικές επιτροπές των ενόπλων δυνάμεων (παλαιότερη αλλά ισχύουσα ορολογία: επιτροπές απαλλαγών) .
- ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Επειδή το παραπάνω νομοθετικό υλικό είναι εκτενές θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε συνοπτικά τη διαδικασία και μάλιστα όπως αυτή απαντάται στην πράξη. Καταρχάς να επισημάνουμε ότι οι λόγοι υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε απαλλαγή από τη στράτευση εξ αρχής (σε περίπτωση πολύ σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο αυτισμός) ή σε αναβολή αυτής έως δύο έτη η οποία μπορεί να χορηγείται και τμηματικά ανά εξάμηνα ή και έτη. Με τη συμπλήρωση των δύο ετών ή κρίση για απαλλαγή ή κατάταξη είναι υποχρεωτική. Η κρίση γίνεται από τις καλούμενες επιτροπές απαλλαγών. Τα δύο έτη αναβολής είναι πάντως ο κανόνας με την έννοια ότι εκτός εξαιρετικών προβλημάτων υγείας όπως το προαναφερθέν η μέγιστη πλειοψηφία των λόγων υγείας περνά από τη διαδικασία των τμηματικών ή ενιαίας αναβολής.
Οι λόγοι υγείας μπορούν να προβληθούν και πριν από την κατάταξη ή το κοινοποιούμενο πλέον και ηλεκτρονικά σημείωμα για αυτήν. Αυτό γίνεται κατά την υποχρεωτική για όλους τους στρατεύσιμους διαδικασία της απογραφής. Η διαδικασία αυτή διενεργείται το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο διανύουν το 19ο έτος της ηλικίας τους πχ για τους γεννημένους το 1996 το έτος αυτό είναι το 2014 , να θυμίσουμε ότι στρατολογικά ως ημ/νία γέννησης θεωρείται η πρώτη ημέρα του έτους με το οποίο κάθε Έλληνας είναι γραμμένος στα μητρώα αρρένων . Το δελτίο απογραφής μπορεί να συμπληρωθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στρατολογική υπηρεσία, πλέον και ηλεκτρονικά στο www. stratologia.gr. Όταν λοιπόν υπάρχουν προβλήματα υγείας, για αυτά πρέπει να προσκομίζονται ιατρικά δικαιολογητικά μαζί με το δελτίο απογράφης, οπότε τα αρμόδια (με βάση το τόπο γέννησης του κάθε στρατεύσιμου) στρατολογικά γραφεία τους παραπέμπουν στην πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους επιτροπή απαλλαγών. Οι επιτροπές αυτές λειτουργούν κατά κανόνα στα ανά τη χώρα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η εμφάνιση ενώπιον αυτών των στρατεύσιμων πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση του σχετικού εγγράφου παραπομπής του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου ενώ η μη εμφάνιση δεν έχει καμία συνέπεια για τον στρατεύσιμο.
Όπως δηλαδή προκύπτει από το αρθ.3 της παραπάνω απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε και ισχύει, σε περίπτωση μη εμφάνισης, μπορεί το πρόβλημα υγείας να κριθεί από την Επιτροπή μόνο με τα έγγραφα που προσκομίσθηκαν και έτσι ο στρατεύσιμος να απαλλαγεί από τη στράτευση ή να του χορηγηθεί η έως δύο ετών αναβολή στράτευσης, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας, χωρίς να εμφανισθεί ενώπιον της Επιτροπής. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε εξαιρετικά σοβαρά και προκύπτοντα από τα έγγραφα προβλήματα υγείας. Μπορεί πάντως ο στρατεύσιμος να θέσει το πρόβλημα υγείας που έχει εκ νέου όταν του απευθυνθεί η πρόταση για κατάταξη.
Με το στάδιο της κατάταξης θα ασχοληθούμε αμέσως τώρα. Στο στάδιο αυτό η υγειονομική εξέταση των στρατεύσιμων είναι υποχρεωτική. Καθένας που εμφανίζεται στις μονάδες κατάταξης υποβάλλεται αμέσως σε υγειονομική εξέταση. Κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί φυσικά ο στρατεύσιμος να προσκομίσει ιατρικά έγγραφα προς απόδειξη των προβλημάτων υγείας του. Μάλιστα είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του ακτινογραφία θώρακος. Σκοπός της εξέτασης αυτής δεν είναι μόνο η διαπίστωση τυχόν προβλημάτων υγείας για την αναβολή ή απαλλαγή από τη στράτευση αλλά και η ένταξη των στρατεύσιμων σε κατηγορίες σωματικής ικανότητας, από Ι/1 όπου εντάσσονται οι ¨πλήρως¨ ικανοί σε Ι/2,Ι/3,Ι/4 και τέλος Ι/5 όπου εντάσσονται οι ακατάλληλοι για στράτευση. Η διάκριση που υφίστανται οι Έλληνες μπορεί να βρει την δικαιολογητική της βάση μόνο στην παραπάνω, υπό 1 , αναφερομένη αποστολή του Στρατού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι και το ύψος του στρατεύσιμου κάτω του 1.50 μ. τον κατατάσσει στην κατηγορία Ι/2. Τέλος να αναφέρουμε ότι για την παραπάνω υγειονομική εξέταση των στρατεύσιμων συγκροτούνται στις μονάδες κατάταξης τα καλούμενα ειδικά στρατολογικά συμβούλια (βλ. γι αυτά αρθ. 33 Ν. 3421/05 παρακάτω υπό 3). Εκεί λοιπόν στις μονάδες που παρουσιάζονται οι στρατεύσιμοι μπορούν να αιτηθούν αναβολή ή απαλλαγή για λόγους υγείας αρχικά με την εμφάνιαση τους ή μεταγενέστερα.
Όμως, το αίτημα για αναβολή ή απαλλαγή για λόγους υγείας μπορεί να προταθεί χωρίς την μετάβαση στην μονάδα κατάταξης. Αυτό σύμφωνα με το τίτλο τουλάχιστον του αρθ. 37 Ν. 3421/05 (βλ. παράρτημα 2 κατωτέρω) προϋποθέτει αδυναμία μετακίνησης, ωστόσο στη πράξη η προϋπόθεση αυτή πληρούται εύκολα και χωρίς προβλήματα. Έτσι έως και δέκα εργάσιμες μέρες πριν την κατάταξη αλλά και κατά την ημέρα αυτής οι στρατεύσιμοι μπορούν, αντί να μεταβούν στην μονάδα κατάταξης, να παρουσιασθούν στο Φρουραρχείο του τόπου διαμονής τους (προσοχή, τα στρατολογικά γραφεία ως προς το τόπο διαμονής θα πρέπει να είναι ενημερωμένα και ο τόπος αυτός να προκύπτει από το σημείωμα κατάταξης του στρατεύσιμου)και προσκομίζοντας (αυτό είναι το καλύτερο για τον στρατεύσιμο λόγω της υπερφόρτωσης των υπηρεσιών χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι κατ’ έτος παρουσιάζονται 35.000 σρτρατεύσιμοι) ή όχι ιατρικά δικαιολογητικά – έγγραφα να αιτηθούν αναβολή και απαλλαγή για λόγους υγείας. Τότε γίνεται εξέταση τους από την υγειονομική επιτροπή του φρουραρχείου και εκδίδεται αυθημερόν γνωμάτευση την οποία μαζί με το σημείωμα κατάταξης και ιατρικά δικαιολογητικά ο στρατεύσιμος υποβάλει στο στρατολογικό του γραφείο. Αυτό με τη σειρά του εκδίδει παραπεμπτικό προς την επιτροπή απαλλαγών στην οποία πρέπει να εμφανισθεί ο στρατεύσιμος εντός μηνός από την έκδοση του ώστε να κριθεί η σωματική του ικανότητα ή να του χορηγηθεί αναβολή στράτευσης κατά τα όσα ήδη ανωτέρω αναφέρθηκαν. Εφόσον οι σωματική ικανότητα κριθεί Ι/5 ο στρατεύσιμος απαλλάσσεται από τη στράτευση.
Να αναφέρουμε τέλος ότι είναι δυνατή η επανεξέταση των ακαταλλήλων για στράτευση είτε αυτεπάγγελτα (πολύ σπάνιο) είτε με αίτηση του κριθέντος Ι/5 μετά τη πάροδο έξη μηνών από την τελευταία κρίση κατά τα οριζόμενα στα αρθ.35 και 36 Ν. 3421/05 (βλ. παρακάτω).
- ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Παρουσιάζουμε τα άρθρα του Ν. 3421/05 που αφορούν το θέμα μας όπως ισχύουν:
Άρθρο 11
Κρίση της ικανότητας για στράτευση πριν από την πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Όσοι στρατεύσιμοι καταθέτουν με το δελτίο απογραφής ιατρικά δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτουν σημαντικά προβλήματα υγείας, παραπέμπονται από τα αρμόδια στρατολογικά γραφεία στην πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους επιτροπή απαλλαγών του Στρατού Ξηράς, για υγειονομική εξέταση και κρίση της σωματικής τους ικανότητας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, οι προθεσμίες παραπομπής – παρουσίασης, οι υποχρεώσεις των παραπεμπόμενων και οι συνέπειες μη τήρησής τους, οι υποχρεώσεις των στρατολογικών γραφείων και των επιτροπών απαλλαγών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
- Οι διατάξεις του άρθρου 14 εφαρμόζονται αναλογικά στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Άρθρο 13
Απαλλαγή από τη στράτευση
- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οι παρακάτω κατηγορίες στρατευσίμων και οπλιτών:
α. Όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση, για λόγους υγείας.
β. Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα από οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο σε κάθειρξη ή σε ποινή που για τους στρατιωτικούς συνεπάγεται καθαίρεση και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν δεν έχει αμνηστευθεί, ούτε έχει επακολουθήσει χάρη ή παραγραφή της ποινής με άρση των συνεπειών της καταδίκης.
γ. Ο πατέρας τριών ή περισσότερων ζώντων τέκνων, εφόσον επιθυμεί.
δ. Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει έναν τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή, εφόσον επιθυμεί.
ε. Ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, εφόσον επιθυμεί.
στ. Ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία, εφόσον επιθυμεί.
ζ. Οι μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί, που μονάζουν σε Μονή του Αγίου Όρους ή στη Μονή του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, εφόσον το επιθυμούν.
η. Όσοι πολιτογραφήθηκαν Έλληνες με τιμητική πολιτογράφηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α`217), εφόσον επιθυμούν.»
- Οι Ανυπότακτοι και οι Λιποτάκτες υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού μετά τη διακοπή της ανυποταξίας ή της λιποταξίας τους, αντίστοιχα.
- Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις των υποπαραγράφων α` και ζ` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις, εφόσον, πριν από τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου έτους της Ηλικίας τους, παύσουν να υφίστανται οι λόγοι της απαλλαγής.”
Στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών ή συμβουλίων αναγράφεται υποχρεωτικά αν υπάρχει πιθανότητα ή όχι βελτίωσης ή ίασης της παθήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος της αυτεπάγγελτης παραπομπής για επανεξέταση της σωματικής ικανότητας ορισμένων ή όλων των απαλλαγέντων από τη στράτευση, περιοδικά ανά πενταετία ή έκτακτα κατά την κρίση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Mε την ίδια απόφαση καθορίζονται οι υποχρεώσεις των παραπεμπομένων και οι συνέπειες της μη τήρησής τους, οι υποχρεώσεις των στρατολογικών γραφείων και των υγειονομικών επιτροπών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
- Η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στις διατάξεις της περίπτωση β` της παραγράφου 1 αποδεικνύεται με αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης ή με επίσημα έγγραφα ξένου κράτους, που υποβάλλονται με μέριμνα των ενδιαφερομένων ή μπορούν να ζητηθούν αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
- Η υπαγωγή των αναφερομένων στις διατάξεις των περ. γ`, δ`, ε`και στ` της παρ. 1, γίνεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού δήμου ή κοινότητας, από το οποίο προκύπτει η οικογενειακή τους κατάσταση. Όσον αφορά στην κρίση ανικανότητας για εργασία ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 8. Η υπαγωγή στην περ. η` της παρ. 1, γίνεται βάσει του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αποκτήθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
- Οι στρατεύσιμοι που είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί γνωστής θρησκείας, πλην της περιπτώσεως της υποπαραγράφου ζ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης.
- Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού ισχύουν τα καθοριζόμενα από το άρθρο 8 του παρόντος νόμου.”
- Σε περίοδο γενικής επιστράτευσης ή πολέμου μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αναστέλλεται η εφαρμογή διατάξεων του άρθρου αυτού για κατηγορίες απαλλασσομένων και να διακόπτεται η απαλλαγή τους.
- Όσοι από τους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την απαλλαγή τους από τη στράτευση, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται και αίρονται όλες οι έννομες συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.
Άρθρο 14
Αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας
- Αναβάλλεται η εκπλήρωση της στρατιωτικής υποχρέωσης, όσων κρίνεται ότι αδυνατούν προσωρινά να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή για λόγους υγείας. Η αναβολή μπορεί να διαρκέσει δύο έτη συνολικά και μπορεί να χορηγείται και τμηματικά, κατά έτη ή εξάμηνα. Η αρμοδιότητα για τη χορήγηση ανήκει στα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια και στις υγειονομικές επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη λήξη της αναβολής οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται με την πρώτη υπόχρεη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ).
- Η υγειονομική εξέταση και επανεξέταση των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32, 33, 34, 35 και 37 του παρόντος νόμου.
Άρθρο 15
Αναβολή κατάταξης νοσηλευομένων
- Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων για το χρονικό διάστημα για το οποίο νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
- Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αναβολής κατάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού πρέπει να υπάρχουν κατά την ημερομηνία που οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
- Οι Ανυπότακτοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού μετά τη διακοπή της ανυποταξίας τους.
- Οι στρατεύσιμοι και οι Ανυπότακτοι στους οποίους για πρώτη φορά χορηγείται η αναβολή του παρόντος άρθρου υποχρεούνται για κατάταξη εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) εντός πενθημέρου από της εξόδου τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα του εσωτερικού της παραγράφου 1 ή εντός δεκαημέρου από της εξόδου τους από νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, εκτός αν η νοσηλεία διαρκέσει δεκαπέντε ημέρες τουλάχιστον, οπότε θα κατατάσσονται με την πρώτη υπόχρεη ΕΣΣΟ από την έξοδό τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα.
- Σε περίπτωση και νέας νοσηλείας σε ιδρύματα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται για κατάταξη εκτός ΕΣΣΟ και εντός πενθημέρου από της εξόδου τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή εντός δεκαημέρου από της εξόδου τους από νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ανεξάρτητα από το χρόνο νοσηλείας τους.
- Η αναβολή κατάταξης του άρθρου αυτού χορηγείται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, στην οποία επισυνάπτεται πιστοποίηση του κατά περίπτωση νοσηλευτικού ιδρύματος, στην οποία να αναφέρονται ημερομηνίες εισόδου και εξόδου από το ίδρυμα και η πάθηση ή οι παθήσεις για τις οποίες νοσηλεύτηκαν.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
Άρθρο 30
Γενικές διατάξεις και ρύθμιση λεπτομερειών για τις απαλλαγές από την υποχρέωση στράτευσης και τις αναβολές κατάταξης
- Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται ή επανακαθορίζονται οι υποχρεώσεις όσων λαμβάνουν αναβολή κατάταξης ή απαλλάσσονται από τη στράτευση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι προθεσμίες υποβολής τους, οι κυρώσεις που επιβάλλονται για μη τήρηση των υποχρεώσεών τους, καθώς και κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια και οι λοιπές προϋποθέσεις, για την εφαρμογή των άρθρων 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27, 28 και 29 του νόμου αυτού.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η διαδικασία, οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών, οι υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων, ο τύπος του πιστοποιητικού μόνιμου κατοίκου εξωτερικού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου αυτού.
- Σε περίοδο γενικής επιστράτευσης ή πολέμου μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 και 29 του παρόντος νόμου και να διακόπτονται οι αναβολές κατάταξης που χορηγήθηκαν με βάση τα ίδια άρθρα.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να απαγορεύεται για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος η χορήγηση αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών, για ορισμένες σχολές ή ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς και όταν οι σπουδές ή μέρος αυτών πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Άρθρο 32
Υγειονομική εξέταση και επανεξέταση οπλιτών
- Όσοι κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις υποβάλλονται αμέσως σε υγειονομική εξέταση και εφόσον δεν επιβάλλεται η προσωρινή απόλυση εξαιτίας χορήγησης αναβολής εκπλήρωσης της στρατεύσιμης υποχρέωσής τους για λόγους υγείας, εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες σωματικής ικανότητας:
α. Ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1).
β. Ικανοί κατηγορίας δεύτερης (Ι/2).
γ. Ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3).
δ. Ικανοί κατηγορίας τέταρτης (Ι/4).
ε. Ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).
- Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για την επανεξέταση της σωματικής ικανότητας των οπλιτών, των εφέδρων οπλιτών και των οπλιτών από την εφεδρεία κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
- Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα νοσήματα, οι παθήσεις και οι βλάβες της υγείας που πρέπει να έχουν οι στρατεύσιμοι, οι οπλίτες και οι έφεδροι οπλίτες για να κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5) ή να τύχουν αναβολής κατάταξης ή να ενταχθούν σε κατηγορία σωματικής ικανότητας της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
- Η υγειονομική εξέταση, επανεξέταση, κρίση και η ένταξη σε κατηγορία σωματικής ικανότητας των αναφερομένων στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού γίνεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων και από τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων των άρθρων 33 και 34 του νόμου αυτού.
Άρθρο 33
Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια
- Στις μονάδες κατάταξης συγκροτείται ειδικό στρατολογικό συμβούλιο (ΕΣΣ), το οποίο εξετάζει τη σωματική ικανότητα των κατατασσόμενων και αποτελείται από:
α. Τον διοικητή ή τον υποδιοικητή της μονάδας, ως πρόεδρο.
β. Έναν ή δύο αξιωματικούς του Υγειονομικού Σώματος (ιατρούς), διαφορετικών ειδικοτήτων.
γ. Έναν κατώτερο αξιωματικό ή κατάλληλο υπαξιωματικό του Νομικού Σώματος, εκτός από την περίπτωση κατάταξης εφέδρων, οπότε είναι δυνατόν να στελεχώνεται από κατώτερο αξιωματικό ή υπαξιωματικό της μονάδας, που χειρίζεται θέματα στρατολογίας. Χρέη γραμματέα του ειδικού στρατολογικού συμβουλίου εκτελεί υπαξιωματικός.
- Η συγκρότηση του ειδικού στρατολογικού συμβουλίου καθορίζεται έγκαιρα από τη διεύθυνση στρατολογικού του σχηματισμού του Στρατού Ξηράς ή της αντίστοιχης διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που προΐσταται της μονάδας κατάταξης.
- Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
α. Χορηγούν αναβολές κατάταξης για λόγους υγείας και εντάσσουν τους οπλίτες σε κατηγορίες σωματικής ικανότητας, πλην αυτής των ακατάλληλων για στράτευση, εκδίδοντας ομόφωνα αιτιολογημένες αποφάσεις για όλες τις ως άνω κατηγορίες σωματικής ικανότητας, πλην της πρώτης κατηγορίας (1/1).
β. Παραπέμπουν στα ψυχιατρικά τμήματα των πλησιέστερων στρατιωτικών νοσοκομείων ή σταθμούς επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) τους οπλίτες που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, προκειμένου να παραπεμφθούν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές για κρίση της σωματικής τους ικανότητας ή τη χορήγηση αναβολής κατάταξης λόγω υγείας. Στην περίπτωση αυτή η παραπομπή γίνεται το αργότερο την επομένη της ημερομηνίας κατάταξης ημέρα.
γ. Παραπέμπουν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όσους έχουν κριθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε υγειονομική επιτροπή, όσους έχουν ένδειξη ότι πρόκειται να κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση, καθώς και εκείνους για τους οποίους η γνώμη του συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη.
- Τα ειδικά στρατολογικά συμβούλια λειτουργούν από την πρώτη ημέρα κατάταξης, κάθε Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών, μέχρι και την πέμπτη ημέρα που έπεται της τελευταίας ημερομηνίας κατάταξης. Μετά τη λήξη της λειτουργίας τους, αρμόδια για την εξέταση της σωματικής ικανότητας οποιουδήποτε οπλίτη είναι η πλησιέστερη στη μονάδα του υγειονομική επιτροπή του Στρατού Ξηράς, εκτός αν στον ίδιο τόπο λειτουργεί υγειονομική επιτροπή του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε αρμόδια είναι η επιτροπή αυτή.»
- Ειδικά για την κατάταξη εφέδρων είναι δυνατή η συγκρότηση Ειδικού Στρατολογικού Συμβουλίου (ΕΣΣ) στην έδρα κάθε Επιστρατεύουσας Αρχής με αρμοδιότητα την εξέταση των εφέδρων που κατατάσσονται στις μονάδες της Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της. Τα καθοριζόμενα στις ως άνω παραγράφους ισχύουν και για τα ΕΣΣ που λειτουργούν στις Επιστρατεύουσες Αρχές.
Άρθρο 34
Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων
- Στην αρμοδιότητα των υγειονομικών επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες συγκροτούνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ανήκει η κρίση της σωματικής ικανότητας, η ένταξη σε κατηγορίες σωματικής ικανότητας και η χορήγηση αναβολών υγείας στους παρακάτω:
α. Στρατευσίμους.
β. Οπλίτες οποιασδήποτε κατηγορίας.
γ. Υποψήφιους και δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς, έφεδρους αξιωματικούς και Σημαιοφόρους επίκουρους αξιωματικούς.
δ. Ανυπότακτους.
- Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 36 του παρόντος νόμου, η εξέταση και κρίση της σωματικής ικανότητας των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να γίνεται και χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσίαση των παραπεμπομένων, εφόσον σοβαροί λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν τη μετακίνησή τους στην έδρα των επιτροπών.
- Οι παραπεμπόμενοι στις υγειονομικές επιτροπές εντάσσονται υποχρεωτικά σε κατηγορία σωματικής ικανότητας ή τους χορηγείται αναβολή κατάταξης ή κρίνονται ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).
- Οι Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να κρίνουν ως ακατάλληλους τους παρουσιαζόμενους σε αυτές, έστω και αν δεν τους είχε χορηγηθεί προηγουμένως αναβολή υγείας. Μετά τη χορήγηση διετούς ή δεύτερης ετήσιας ή τέταρτης εξάμηνης αναβολής υγείας, οι επιτροπές αυτές αποφαίνονται οριστικά και εντάσσουν τους παραπεμπόμενους σε κατηγορία σωματικής ικανότητας ή τους κρίνουν ακατάλληλους για στράτευση (Ι/5).
- Εφόσον πρόκειται για ψυχικά νοσήματα οι υγειονομικές επιτροπές κρίνουν τους παρουσιαζόμενους, μόνο εφόσον υπάρχει σχετική ένδειξη του αρμόδιου ψυχιάτρου του πλησιέστερου στρατιωτικού νοσοκομείου ή σταθμών επανακτησίμων.
- Στην αρμοδιότητα των υγειονομικών επιτροπών ανήκει επίσης και η έκδοση γνωματεύσεων αναφορικά με την ανικανότητα ή μη για εργασία των παραπεμπομένων σε αυτές ιδιωτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, για τη μεταφορά οπλιτών στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.
Άρθρο 35
Διαδικασία – προϋποθέσεις επανεξέτασης σωματικής ικανότητας στρατευσίμων και εφέδρων
- Η επανεξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων και των εφέδρων γίνεται είτε ύστερα από αίτηση τους είτε αυτεπάγγελτα. Οι στρατεύσιμοι και οι έφεδροι κρίνονται από την πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους υγειονομική επιτροπή του Στρατού Ξηράς, εκτός αν στον ίδιο τόπο λειτουργεί υγειονομική επιτροπή του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε αρμοδία είναι η επιτροπή αυτή.
- Η αυτεπάγγελτη παραπομπή γίνεται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο κατόπιν διαταγής της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την ίδια διαταγή καθορίζεται και η προθεσμία παρουσίασης.
- Στις περιπτώσεις εκούσιας επανεξέτασης της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων και εφέδρων, η παραπομπή στις υγειονομικές επιτροπές γίνεται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α. Κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, από την τελευταία κρίση της σωματικής τους ικανότητας.
β. Εφόσον τελούν ή προέρχονται από αναβολή υγείας να τους έχει χορηγηθεί ετήσια ή διετής αναβολή και όχι εξάμηνης χρονικής διάρκειας.
- Κατά την εκούσια επανεξέταση, η παραπομπή συντελείται με έγγραφο του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου συνοδευόμενου με αντίγραφο φύλλου μητρώου (ΑΦΜ) του παραπεμπομένου, εντός δεκαημέρου από την ημερομηνία που κατατίθεται ή περιέρχεται στο οικείο στρατολογικό γραφείο το σχετικό αίτημα.
Οι παραπεμπόμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται στις υγειονομικές επιτροπές εντός της τασσόμενης στο παραπεμπτικό έγγραφο του στρατολογικού γραφείου προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης ή περιέλευσης του σχετικού αιτήματος στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο.
Οι υγειονομικές επιτροπές υποχρεούνται να εκδίδουν άμεσα γνωματεύσεις για τους επανεξεταζόμενους, οι οποίες θα πρέπει να περιέρχονται στα αρμόδια στρατολογικά γραφεία το αργότερο εντός δεκαπενθημέρου από την ημερομηνία εξέτασής τους.
- Στην περίπτωση παραπομπής για επανεξέταση των ενδιαφερομένων ύστερα από αίτησή τους, εφόσον δεν παρουσιασθούν μέσα στην καθοριζόμενη προθεσμία, θεωρούνται ότι διατηρούν τη σωματική ικανότητα που είχαν πριν την παραπομπή τους και εφόσον τελούν σε ετήσια ή διετή αναβολή υγείας, η αναβολή αυτή παραμένει ισχυρή.
- Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης επανεξέτασης της σωματικής ικανότητας, εφόσον οι παραπεμπόμενοι μπορούν να μετακινηθούν για παρουσίαση στις υγειονομικές επιτροπές και δεν παρουσιάζονται, λογίζονται αυτοδικαίως ικανοί πρώτης κατηγορίας (Ι/1). Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των υγειονομικών επιτροπών, εφαρμόζονται και στη διαδικασία της αυτεπάγγελτης επανεξέτασης.
- Οι αναφερόμενοι στην προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται ικανοί πρώτης κατηγορίας (Ι/1) από την επόμενη ημέρα της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας παρουσίασης για επανεξέταση. Από την ίδια ημερομηνία θεωρείται ότι διακόπτεται και η αναβολή εκείνων που διατελούν σε αναβολή λόγω υγείας.
- Εφόσον οι παραπεμπόμενοι, είτε αυτεπάγγελτα είτε με αίτησή τους, δεν μπορούν να μετακινηθούν για παρουσίασή τους στις υγειονομικές επιτροπές, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 37 του παρόντος νόμου.
- Οι επανεξεταζόμενοι:
α. Εφόσον κρίνονται ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5), απαλλάσσονται από την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
β. Εφόσον κρίνονται ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής.
γ. Εφόσον τυγχάνουν αναβολής κατάταξης λόγω υγείας, υποχρεούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μετά τη λήξη της αναβολής.
Άρθρο 36
Επανεξέταση σωματικής ικανότητας ακαταλλήλων για στράτευση (Ι/5) με αίτησή τους
- Είναι δυνατή η επανεξέταση με έγγραφο του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου ακαταλλήλων για στράτευση (Ι/5), κατόπιν αιτήσεώς τους, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την κρίση τους ως ακαταλλήλων.
- Όσοι κρίθηκαν ως ακατάλληλοι επανεξετάζονται από την πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους επιτροπή απαλλαγών του Στρατού Ξηράς, με εξαίρεση τους διαμένοντες στο Νομό Αττικής, οι οποίοι παραπέμπονται στην υγειονομική επιτροπή του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο έχουν κατανεμηθεί.
- Ειδικά οι κριθέντες ως ακατάλληλοι πριν από την κατανομή τους στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, επανεξετάζονται από την πλησιέστερη του τόπου διαμονής τους επιτροπή απαλλαγών του Στρατού Ξηράς.
- Οι επανεξεταζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, εντάσσονται υποχρεωτικά σε κατηγορία σωματικής ικανότητας ή διατηρούν την κρίση τους ως ακαταλλήλων για στράτευση (Ι/5).
- Εφόσον οι παραπεμπόμενοι δεν παρουσιασθούν στις υγειονομικές επιτροπές, διατηρούν την κρίση τους ως ακαταλλήλων για στράτευση (Ι/5).
- Η επανεξέταση της σωματικής ικανότητας των υπαγομένων στο άρθρο αυτό γίνεται μόνο μετά από αυτοπρόσωπη παρουσίαση των παραπεμπομένων.
- Ως προς τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις των στρατολογικών γραφείων, των αιτούντων επανεξέταση και των υγειονομικών επιτροπών, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 35 του παρόντος νόμου.
Άρθρο 37
Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυποτάκτων, για λόγους υγείας
1. Για την υγειονομική εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων, εφέδρων και ανυπότακτων που αδυνατούν για λόγους υγείας να καταταγούν, μετά από πρόσκληση σε μονάδες κατάταξης, εφόσον δεν νοσηλεύονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της παρ. 1 των άρθρων 15 και 17, αρμόδιες κατά περίπτωση είναι οι παρακάτω επιτροπές και συμβούλια:
α) Η υγειονομική επιτροπή του φρουραρχείου για τους διαμένοντες σε δήμο, δημοτική ενότητα ή κοινότητα της έδρας του, εφόσον σε αυτό υπηρετεί ή έχει ορισθεί για την εκτέλεση της υγειονομικής υπηρεσίας αξιωματικός ή οπλίτης του Υγειονομικού Σώματος (ιατρός) και απαρτίζεται από:
αα) Τον διοικητή του φρουραρχείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, εφόσον είναι μόνιμος αξιωματικός, ως πρόεδρο.
αβ) Έναν (1) κατώτερο αξιωματικό ή δόκιμο έφεδρο αξιωματικό ή μόνιμο υπαξιωματικό της οργανικής δύναμης του φρουραρχείου και αν δεν υπηρετεί, έναν (1) κατώτερο αξιωματικό ή δόκιμο έφεδρο αξιωματικό ή μόνιμο υπαξιωματικό μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της φρουράς, ως μέλος. Ο ορισμός του αξιωματικού ή δόκιμου έφεδρου αξιωματικού ή υπαξιωματικού, που δεν ανήκει στην οργανική δύναμη του φρουραρχείου, γίνεται με διαταγή του ανωτέρου διοικητή φρουράς.
αγ) Τον αξιωματικό ή οπλίτη του Υγειονομικού Σώματος (ιατρό), εφόσον υπηρετεί στο φρουραρχείο ή έχει ορισθεί για την εκτέλεση της υγειονομικής υπηρεσίας, ως μέλος.
β) Το τοπικό συμβούλιο για όσους διαμένουν σε δήμο, δημοτική ενότητα ή κοινότητα, όπου δεν εδρεύει φρουραρχείο, που απαρτίζεται από:
βα) Τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ως πρόεδρο.
ββ) Έναν (1) βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται από τον αστυνομικό διευθυντή της περιφερειακής ενότητας, ως μέλος.
βγ) Τον δημοτικό ή κοινοτικό ιατρό και εφόσον δεν υπάρχει, έναν (1) ιατρό του πλησιέστερου κέντρου υγείας ή κρατικού νοσοκομείου της περιφερειακής ενότητας που υπάγεται διοικητικά ο δήμος, η δημοτική ενότητα ή η κοινότητα, ως μέλος.
γ) Η ειδική στρατολογική επιτροπή που εδρεύει στις κατά τόπους προξενικές αρχές για τους διαμένοντες προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικό και απαρτίζεται από:
γα) Τον διοικητικό προϊστάμενο της προξενικής αρχής ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο.
γβ) Έναν (1) μόνιμο αξιωματικό του Κοινού Νομικού Σώματος και αν δεν υπηρετεί στο προξενείο, έναν μόνιμο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων ή εφόσον οι παραπάνω ελλείπουν, δύο (2) Έλληνες πολίτες, ως μέλη.
γγ) Έναν (1) μόνιμο υπάλληλο της ελληνικής προξενικής αρχής, ως μέλος.
γδ) Έναν (1) Έλληνα ιατρό και αν δεν υπάρχει, έναν (1) αλλοδαπό ιατρό, ως μέλος.
Η ιατρική αμοιβή βαρύνει τον εξεταζόμενο.
2. Οι υγειονομικές επιτροπές και συμβούλια της παρ. 1 συγκροτούνται για κάθε έτος υποχρεωτικά εντός του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με πράξη του διοικητή του φρουραρχείου, του δημάρχου ή του πρόεδρου της κοινότητας, του προϊσταμένου της οικείας προξενικής αρχής αντίστοιχα ή των νόμιμων αναπληρωτών τους και συγκαλούνται με πράξη του προέδρου μετά από αίτηση των επικαλουμένων αδυναμία κατάταξης για λόγους υγείας, στην οποία επισυνάπτεται το σημείωμα κατάταξης για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων.
3. Η εξέταση του ασθενούς γίνεται κατά την ημερομηνία που υποχρεούται για κατάταξη και μέχρι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από αυτή. Ειδικά προκειμένου για ασθενείς που πάσχουν από ανίατη σωματική βλάβη ή πάθηση και είναι καταφανώς ακατάλληλοι για στράτευση, η εξέταση μπορεί να γίνει και μετά τις παραπάνω προθεσμίες.
4. Τα συμβούλια και οι επιτροπές αποφαίνονται μετά από αυτοπρόσωπη παρουσίαση των ενδιαφερομένων ή με βάση έκθεση του ιατρού που μετέχει ως μέλος, κατόπιν μετάβασής του στον τόπο διαμονής του ασθενή, εφόσον ο ασθενής αδυνατεί να προσέλθει για εξέταση και σε κάθε περίπτωση εκδίδουν αυθημερόν γνωμάτευση με την οποία πιστοποιούνται τα εξής:
α) Η πάθηση ή οι παθήσεις και αν αυτές είναι πρόσκαιρες ή ανίατες.
β) Το ιστορικό των παθήσεων και η πιθανή διάρκεια ίασης των πρόσκαιρων παθήσεων.
γ) Αν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για κατάταξη χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του και σε καταφατική περίπτωση, να επισημαίνεται ρητά στη γνωμάτευση η υποχρέωση για κατάταξη την ημερομηνία που αναγράφεται στο σημείωμα κατάταξης ή σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο πρόσκλησης για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων.
δ) Αν υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, μόνο για όσους διαμένουν στο εσωτερικό.
5. Για την έκδοση της γνωμάτευσης λαμβάνονται υπόψη συμβουλευτικά και τα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιώτη ιατρού ανάλογης ειδικότητας, που αφορούν την πάθηση του ασθενή.
6. Η γνωμάτευση με όλες τις τυχόν εξετάσεις και το σημείωμα κατάταξης αποστέλλονται ή κατατίθενται με μέριμνα του ενδιαφερομένου και με αίτησή του στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία σε προθεσμία πέντε (5) ή, προκειμένου για ασθενείς που διαμένουν στο εξωτερικό, δεκαπέντε (15) ημερών, από τη σύνταξή της. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ή κατάθεσης που δεν οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, η νωμάτευση δεν λαμβάνεται υπόψη.
7. Με βάση τη γνωμάτευση των επιτροπών και των συμβουλίων της παρ. 1, η αρμόδια κατά περίπτωση στρατολογική υπηρεσία ενεργεί σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη λήψη της, ως εξής:
α) Αν πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από ανίατη βλάβη ή πάθηση, ή η ίαση της βλάβης ή της πάθησης προβλέπεται κατά τη γνωμάτευση να διαρκέσει πάνω από τέσσερις (4) μήνες και δεν μπορούν να παρουσιαστούν στη μονάδα κατάταξης, ούτε στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, η αλληλογραφία διαβιβάζεται σε αυτή, η οποία γνωματεύει χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσίασή τους.
β) Αν πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από ανίατη βλάβη ή πάθηση, ή η ίαση της βλάβης ή της πάθησής τους προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από τέσσερις (4) μήνες και μπορούν να παρουσιαστούν στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, η αλληλογραφία διαβιβάζεται στην Επιτροπή αυτή, η οποία γνωματεύει με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους.
γ) Αν πρόκειται για ασθενείς που έχουν βλάβη ή πάθηση, της οποίας η ίαση προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τέσσερις (4) μήνες, η αλληλογραφία υποβάλλεται στην αρμόδια Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών, που αποφασίζει για τη μετακίνηση της ημερομηνίας κατάταξης μέχρι και τέσσερις (4) μήνες, κοινοποιώντας την απόφασή της στον ενδιαφερόμενο και στη Στρατολογική Υπηρεσία. Η αλληλογραφία τηρείται στο αρχείο της
Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών. Η ημερομηνία και η μονάδα κατάταξης καθορίζονται από τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
8. Αν οι ασθενείς κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) μέχρι καi τέταρτης (Ι/4), υποχρεούνται να καταταγούν εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), με σημείωμα κατάταξης, και οπωσδήποτε εντός πενθημέρου, από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα νέας εξέτασης. Αν η επιτροπή αποφανθεί ότι δικαιούνται αναβολή λόγω υγείας, η αναβολή αρχίζει από την ημερομηνία που ήταν υποχρεωμένοι να καταταγούν αρχικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).
9. Αρμόδια για την κρίση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων, ανυπότακτων και εφέδρων είναι η πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους υγειονομική επιτροπή του Στρατού Ξηράς, εκτός αν στον ίδιο τόπο λειτουργεί υγειονομική επιτροπή του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε αρμόδια είναι η επιτροπή αυτή. Οι προαναφερόμενες επιτροπές υποχρεούνται να εκδίδουν αυθημερόν γνωματεύσεις, οι οποίες
περιέρχονται στις αρμόδιες στρατολογικές υπηρεσίες το αργότερο εντός δεκαπενθημέρου από την ημερομηνία εξέτασης των παραπεμπομένων.
Το άρθρο αυτό γράφθηκε από τον Δικηγόρο Θεσσαλονίκης Σωτηριάδη Σωτήριο τον Ιούνη του 2022 και είναι ενημερωμένο μέχρι την ημερομηνία που αναφέρεται στην αρχική σελίδα του παρόντος ιστότοπου.