Τραπεζικό Δίκαιο – Νόμος Κατσέλη – Εξωδικαστικός Συμβιβασμός

Τα γραφεία μας ασχολούνται εδώ και πολλά έτη με το τραπεζικό δίκαιο και τον Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4116/13.

Ο Νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη),όπως αυτός προσφάτως τροποποιήθηκε από τον Ν4161/13, παρέχει στους μη ενήμερους δανειολήπτες, αυτούς που δηλαδή λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στεγαστικά ή καταναλωτικά, μια ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για την ΔΙΑΣΩΣΗ της α΄κατοικίας τους από τον ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ.

Η υπαγωγή στον νόμο 3869/10, δια της καταθέσεως στο Ειρηνοδικείο ειδικής ΑΙΤΗΣΕΩΣ, παρέχει στους οφειλέτες δανείων την δυνατότητα ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ οποιασδήποτε εκτελεστικής διαδικασίας εις βάρος τους (διαταγή πληρωμής, κατάσχεση και πλειστηριασμό) με την έκδοση ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ, που απαγορεύει στις Τράπεζες οποιαδήποτε δικαστική κίνηση κατά των οφειλετών που αποσκοπεί στην κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Για την υπαγωγή στον νόμο είναι απαραίτητη η συνδρομή Δικηγόρου, ο οποίος θα αναγάγει τα πραγματικά περιστατικά της ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ των δανειοληπτών, στις προυποθέσεις του νόμου, θα καταθέσει την αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου και εν συνεχεία θα προχωρήσει σε ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ με τις Τράπεζες ενώπιον του Ειρηνοδίκη, εφόσον αυτό είναι συμφέρον για του αιτούντα οφειλέτη.

Αν δεν επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός η αίτηση παραπέμπεται να εκδικασθεί ενώπιον του ακροατηρίου και παράλληλα δίδεται προσωρινή διαταγή από τον Ειρηνοδίκη που απαγορεύει οποιαδήποτε «επιθετική» κίνηση από τις Τράπεζες εις βάρος των ακινήτων του οφειλέτη .
Κατά την διαδικασία στο ακροατήριο εφόσον διαπιστωθεί ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ των δανείων από τον αιτούντα, ο δικαστής κρίνει και αποφασίζει ΚΟΥΡΕΜΑ των δανείων αυτών, μέχρι και 80%, σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία, και καταβολή του υπόλοιπου ποσού του δανείου η των δανείων ακόμα και σε βάθος 30ετίας ή και σε κάποιες περιπτώσεις και ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ από την αποπληρωμή των δανείων.
Εφόσον λοιπόν ένας δανειολήπτης αδυνατεί να ικανοποιήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις λόγω ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ του γιατί είναι πλέον ΑΝΕΡΓΟΣ ή γιατί έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού ή της σύνταξης του. Γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι τεράστια ή η αποπληρωμή του δανείου είναι αδύνατη λόγω ασυμφέρουσας αλλαγής του νομίσματος δανεισμού π.χ. από ευρώ σε ελβετικό φράγκο. Γιατί του προέκυψε ένα πρόβλημα υγείας σ’αυτόν ή στην οικογένεια του, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να απευθυνθεί σε Δικηγόρο και να συζητήσει το ενδεχόμενο υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη, αν δεν θέλει να δει να «βγαίνει στο σφυρί» η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ του ΚΑΤΟΙΚΙΑ, που με τόσο κόπο προσπάθησε να αποκτήσει.
Στον Ν.3869/10 δύναται να προσφύγει και ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ σε δάνειο, ο οποίος συνυπέγραψε μια σύμβαση δανείου για να διευκολύνει σύζυγο, συγγενή ή φίλο, καμιά φορά και χωρίς να το πολυκαταλάβει, αγνοώντας τις επιπτώσεις με αποτέλεσμα σήμερα που ο πρωτοφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του να ενέχεται αυτός, οι τράπεζες να στρέφονται εναντίον του για την καταβολή όλου του δανείου και εν τέλει να απειλείται η δική του περιουσία με ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ και ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ.

Επιπροσθέτως διεκπεραιώνουμε διακανονισμούς με τραπεζικά ιδρύματα εξωδικαστικά και εσχάτως ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ (Κύρια αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα, εξώδικό κατά Τράπεζας για την καταγγελία της σύμβασης ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ!

Χρειάζεστε νομική συμβουλή;

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Για οποιαδήποτε νομική συμβουλή σε θέματα Ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, οι έμπειροι και καταρτισμένοι συνεργάτες μας βρίσκονται στη διάθεσή σας διαρκώς!
Ελληνικα